Jóga

Óratípusok

A jóga sokkal több, mint testmozgás. Egyszerre mozgás, életvitel, életmód, filozófia. A jóga egy több ezer éves múlttal rendelkező egészségfejlesztő, önmegismeréshez vezető módszer rendszer, melyen belül mindenki megtalálja – akár idős, akár fiatal, akár egészséges, akár beteg – azt, amely számára lehetővé teszi, hogy életén jobbítson.

A jóga rendszere és a gyakorlatok jótékony hatásai:

  • A különböző ászanák (testhelyzetek)erősítik a test gyengébb izmait, lazítják a merev ízületeket. Mivel az izmok kondicionálása a kitartott pózokon keresztül megfelelő nyújtással párosul, így azokat úgy erősítjük, hogy közben nem rövidülnek le és válnak merevvé. A gyakorlatok továbbá oldják a testben felgyülemlett feszültséget. Ugyanis a test mentális feszültségeket, érzelmi emlékeket tárol, melyek energia blokkokat okoznak (pl.: izomfeszültség, elégtelen keringés formájában). Ezek leggyakrabban olyan problémás területen jelentkeznek, mint a nyak, vállak, csípő, combhajlító, emésztő rendszer. A gyakorlás során fokozódik a vérkeringés, anélkül, hogy a szívet egy erőteljesebb munkára kényszerítve kimerítenénk, beindul a folyadékáramlás, az anyagcsere, egyszóval az energia áramlás.
  • pránajáma (légző) gyakorlatok növelik a test oxigén ellátottságát, ezáltal elősegítik a méregtelenítését és lúgosítását.
  • A relaxációs technikák segítségével pedig megtanulhatjuk ellazítani testünket, gondolatainkat, hogy ezáltal kezelni tudjuk mindennapi életünk feszültségeit, feladatait.

A koncentrációs, meditációs technikák pedig segítenek nekünk, hogy gondolatainkat és így életünket is a helyes irányba tereljük.Tehát a jóga gyakorlatai növelik a test ellenálló képességét, és ezáltal nemcsak a fizikai test mozgásterét tágítják ki, hanem a lélekét is, hiszen egy oldott mozgású testtel sokkal könnyebb együtt élni, mint azzal, amely kötött és tele van feszültségekkel.

 


Istvánovics Ildikó


06 30/777-56-21